7 Temmuz 2018 Cumartesi

Menderes, Sait Nursi’nin elini öpmedi. Bunu iddia eden yalancıdır. - "Mehmet Arif DEMİRER" (28 Nisan 2009 Salı) Adnan Menderes’in Sait Nursi’nin elini öptüğünü iki kişi iddia etmiştir:

Menderes, Sait Nursi’nin elini öpmedi- Bunu iddia eden yalancıdır
Mehmet Arif DEMİRER
(28 Nisan 2009 Salı)
Adnan Menderes’in Sait Nursi’nin elini öptüğünü iki kişi iddia etmiştir:

Prof. Dr Emre Kongar, Remzi Kitabevi’nin yüzden fazla baskı yapan ‘Tarihimizle Yüzleşmek’ başlıklı kitabında: “Said-i Nursi’nin elini öperek, siyasetini, din istismarı üzerinden götürdüğünün işaretlerini vermişti.”

8 Eylül 2006 tarihinde Remzi Kitabevi’ne yazılı olarak başvurdum ve bu iddianın gerçekdışı olduğunu, Menderes ve Nursi hiçbir zaman aynı mekan içinde bulunmadıklarını anlattım, Nursi’nin yakınlarının kitaplarını kaynak olarak gösterdim. Kongar’ın kitabı o tarihte 50. Baskı’da idi. Bir düzeltme yapılmadı. Kitap bildiğim kadarı ile 138. baskıya ulaştı !

22 Nisan 2009 günü Şair Özdemir İnce Hürriyet’te köşe yazsında, “Adnan Menderes Saidi Nursinin ellerinden öptü” diye yazdı. Kendisine bir e posta iletisi gönderdim. Üç gün içinde iddiasının kaynağını göstermesini, ‘ne zaman, nerede’ sorularının cevabını vermesini, aksi takdirde kendisini şeni bir müfteri ilan edeceğimi belirttim. Üç günlük süre 25.4 günü doldu. Özdemir İnce’den ne bir cevap geldi ne de gazetede iddiasını destekleyen bir açıklama yaptı. Yapamazdı çünkü iddiası temelsizdi.

Elli yıl önce haksız yere ve insafsızca asılmış bir adamı, Türkiye’nin acilen güçlü bir Merkez Sağ partiye ihtiyacı var iken, üstelik gerçekdışı iddialar ile suçlamaya çalışarak kime hizmet ettikleri anlaşılmayan bu insanlar (Kongar – İnce) aslında AK Parti ve Fethullah Gülen’in hizmetindedirler. Bunun belgesi de 18 Ocak 2009 tarihli Tercüman gazetesinde yayımlanan ‘Yüzyılın Olayı: Fethullah Gülen’ başlıklı dizinin birinci yazısıdır. Bu yazıda şu hususlar dikkat çekmektedir:

* Dönemin Diyanet İşler Başkanı’nın elini sıkan Menderes’in el sıkarken çekilmiş fotoğrafının altındaki yazı: “Menderes Sait Nursi ile 1950’li yıllarda görüşmelerde bulunmuştu.” Doğrusu: Tek bir görüşme, buluşma, el sıkışma yok.

* İnönü-Menderes Kavgası’nın odak noktasında Nursi gösterilmiş. Böyle bir olay yok. 1960 yılının ocak ayında İnönü ve Menderes arasında kısa bir tartışma olmuş. İnönü Menderes’i o yıl yapılması muhtemel bir erken seçimde Nursi’nin desteğini almakla suçlamış. Menderes de bu iddiayı şiddetle reddetmiş. Zaten Nursi aynı yıl mart ayında ölmüş. Ayrıca 1960 yılında seçim değil darbe olmuş.

* “Darbeciler Nursi’nin kabrini Urfa’dan Isparta’ya nakletti” başlığı ile Nursi, Menderes ve 27 Mayıs Darbesi arasında sanal bir ilişki kurulmuş ve sayfanın alt köşesine de yeşil zemin üzerine kocaman bir Gülen çerçevesi çizilmiş: “Bediüz-zamanı anlayamadılar” buyurmuş Fethullah Gülen.

Tercüman’da yayımlanan bu yazıdan kısa bir süre sonra DP Genel Başkanı seçim konuşmalarında aynı konulara (Menderes – Nursi – 27 mayıs Darbeciler vs) değindi.

Kongar ve İnce’ye, iddia ettikleri el öpme konusunda, Nursi’nin yakınlarından Vehbi Vakkasoğlu’nun Nursi hakkındaki “Başkalarının Günahına Ağlayan Adam” başlıklı kitabından bir alıntı ile gerçeği göstermek istiyorum:

“Ancak Menderes hep çekimser kaldı, hep korktu ve mesafeli durdu... (1)
“Üstad…çok üzgündü. ‘Ahmak Menderes beni İnönü’ye rüşvet verdi’
“demekten kendi alamadı. (1) Mesafeli durduğuna göre öpmüş olamaz.

Menderes, Nursi’nin elini öpmedi. On yıl boyunca Bayar ile gericilerle, mürtecilerle, CHP’li ticanilerle, aşırı sağdaki parti (MP, CMP, CKMP) ile mücadele etti. İlk icraat olarak yarım kalmış Anıtkabir inşaatını yeniden başlattı ve bitirdi. Özdemir İnce şen’i bir müfteridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder